TWO TIME POLKA – BORDER RADIO

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Cajun, cumbia en zydeco zijn muziekgenres die ons normaliter vanuit het Amerikaanse zuiden weten te bereiken uit regio’s zoals de staten Texas (Austin of San Antonio) of Louisiana (New Orleans of Baton Rouge) of zelfs uit Latijns-Amerika. Maar de plaat “Border Radio” die we hier voor u zullen bespreken werd verrassenderwijs gemaakt door een zestal Ieren uit Cork, de op één na grootste stad van Noord-Ierland.

Eigenlijk zouden we nog beter kunnen zeggen door vier leden van de familie Barron met multi-instrumentalist Robbie Barron als leadzanger en vooral spelend op allerlei soorten gitaren, mandolinespeler, fiddler en eveneens albumproducer Ray Barron, elektrisch gitaarspeler Leon Barron en accordeoniste Geraldine Barron, aangevuld met de zanger en akoestische gitaar spelende Caoilian Sherlock en drummer-percussionist Dave Jones.

Samen noemen ze zich ‘Two Time Polka’, een groep die in 1994 in Cork werd opgericht en die nu twaalf nummers brengt op hun nieuwe zesde album “Border Radio’ in een mix van traditionals die door Ray Barron werden gearrangeerd en coverversies van allerlei composities in de in het begin van deze recensie vermelde muziekstijlen. Voorbeelden van die covers kunt u o.a. beluisteren op de twee bijgaande video’s met eerst een instrumentale cumbia in het nummer “La Arboleda” en daarna hun versie van de song “King Of Zydeco” uit het rijke repertoire van Rory Gallagher. Dat liedje stond op diens live-album “All Around Man” dat in 1990 werd opgenomen tijdens een optreden in ‘The Town & Country Club’ In London.

Ook de Spaanstalige Colombiaanse cumbia-accordeonklassieker “La Zenaida” van Armando Hernandez kreeg een mooie opknapbeurt van ‘Two Time Polka’ en werd nog gezongen door Aaron Dillon die de groep intussen verliet en naar Spanje verhuisde. De Richard Thompson-song “Tear Stained Letter” uit zijn plaat “Hand Of Kindness” van 1983 werd eveneens stevig onder handen genomen door dit Ierse sextet.

Geopend wordt er op deze plaat echter met “Bayou Noir”, een rasechte cajun-traditional uit Louisiana die geheel in het Frans wordt gezongen, net als het wat later volgende “Whisky C’est Mon Ami”. Het nummer “Araponga” van de in 1989 overleden zanger-accordeonist Luiz Gonzaga, de Braziliaanse ‘koning van de Baião’ en “Let’s Cumbia” van ‘Cafe Accordion Orchestra’ uit 1996 worden allebei volledig instrumentaal gebracht op “Border Radio”.

Caoilian Sherlock die Aaron Dillon was komen vervangen als zanger schreef met de countryballad-tearjerker “I’ll Be A Fool For You” zelf ook een schitterend nummer dat een prominent plaatsje kreeg op dit album. De in 1969 op 51-jarige leeftijd overleden Braziliaanse muzikant Jacob do Bandolim componeerde in 1954 het instrumentale walsje “Santa Morena” dat ‘Two Time Polka’ op dit album in een eigentijds jasje heeft gestoken.

Aan het einde van dit zeer genietenswaardige album volgt ook nog een versie van het John Prine-nummer “Sabu Visits The Twin Cities Alone” uit zijn “Bruised Orange”-album van 1975 en van de Ierse fiddle-cajun-traditional “Reel For Joy” van de ‘Balfa Brothers Band’. De opname van het album “Border Radio” was al in 2018 begonnen maar werd sterk vertraagd door de corona-epidemie die de wereld gedurende een tweetal jaren zo goed als volledig stil heeft gelegd. Maar nu staat er u niets in de weg om gedurende bijna een uur met volle teugen van al de nummers op deze leuke plaat te genieten. Laat u ook niet weerhouden om zelfs eens live te gaan luisteren naar ‘Two Time Polka’ tijdens hun éénmalige optreden op 17 augustus tijdens de Paulusfeesten in Oostende.

(valsam)

7 augustus 2024: Paulusfeesten, Oostende, BE


 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: TWO TIME POLKA
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.